Maandelijks archief: oktober 2017

Arbeidsmarktontwikkeling

Een paar weken geleden discussieerden we met collega A&0 psychologen over ontwikkelingen op de arbeidsmarkt en in werk. Of je de ontwikkelingen als kansen of bedreigingen ziet is afhankelijk van de positie op de arbeidsmarkt.

Om met Brian Keeley te spreken:

  • voor hoog opgeleiden in een kansrijk vakgebied met een prachtig netwerk  overheerst het idee dat de ontwikkelingen geweldige innovatie bieden en mensen bevrijden van de  ‘negen tot vijf’ druk.
  • voor gemiddeld opgeleiden zonder dat netwerk overheerst het idee  dat de ontwikkelingen heel veel mensen gevangen zetten in lage lonen, dienstbaarheid en onzekerheid.

Samen met het NIP (Nederlands Instituut van Psychologen) kijken we hoe we eraan kunnen bijdragen wetenschappelijke kennis over impact en gedrag beter bekend te laten zijn.

HR heeft sleutels

De impact van onzekerheid op welzijn en gezondheid wordt zwaar onderschat door de politiek. Jongeren stellen het zelfstandig wonen of starten van een gezin uit. Zowel werkgever als werknemer investeert minder bij tijdelijkheid. Een baanswitch – zelfs bij gebrekkige ontwikkelingskansen – wordt lastiger. Immers kleine kans dat je elders nog een vaste baan krijgt. Verliesaversie wordt dat genoemd. Psychologisch gezien weegt een kleinere kans op verliezen zwaarder dan een grotere  kans op winnen. Het regeerakkoord verbetert niet veel aan deze situatie. Het enige positieve punt in dit opzicht is de beperking van loondoorbetaling bij ziekte voor kleinere bedrijven. Dat zou wel eens meer vast werk kunnen scheppen. Werkgevers blijken lang niet altijd genoodzaakt om tijdelijk werk te bieden, zo blijkt uit onderzoek* van Fabian Dekker. Het is min of meer de norm geworden.  HR kan in deze verbetering een sleutelrol kunnen vervullen.

*Dekker, F. (Regioplan 2017). 650 directieleden werden bevraagd over de noodzaak tot flexibele contracten, die er niet bleek te zijn.

Kernbehoeften als krachtbron

Teresa Amabile (hoogleraar Harvard Bussiness School) stelt dat werk het ons mogelijk maakt het beste te geven wat wij te bieden hebben. Helaas wordt die spirit maar al te vaak de nek omgedraaid.

Mensen hebben behoefte aan autonomie en verbinding. Wij willen onze capaciteiten gebruiken en veruit de meesten van ons hebben een vorm van basiszekerheid nodig.  HR beleid dat aansluit op deze kernbehoeften zet medewerkers in hun kracht met alle kansen voor welzijn, productiviteit en innovatie. In samenwerking met collega A&O psychologen formuleerden wij een concept Agenda voor de arbeidsmarkt van de toekomst. 

Geïnteresseerd om te kijken wat je daarvan mee kunt nemen in eigen HR beleid? Neemt contact op.