Favoriet verhaal

Joseph Oubelkas heeft op onterechte gronden ruim 4 jaar in Marokaanse gevangenissen gezeten. Als hij vrij komt vertelt hij over hoe het lukte eigen vrijheid te vinden in die – verschrikkelijke – gevangenissen. Hij heeft zich de kunst eigen gemaakt om “tussen de tralies door te kijken” en is nu inspirator voor anderen via publicaties en optredens. Op zijn beurt is hij enorm geïnspireerd door een verhaal. Hier zie je “zijn” fragment.

Beschrijving fragment.
Het komt uit de film Out of the Furnace. ‘In die film speelt Christian Bale een staalwerker genaamd Russell Baze,’ vertelt Joseph. ‘Op een gegeven moment komt hij uit de gevangenis. Tussen Russell en zijn vriendin is door die tijd in de gevangenis behoorlijk wat afstand ontstaan. In de scène die dan volgt lopen ze samen op een brug en staan daar stil. Russell heeft haar net verteld hoe hij ernaar heeft uitgekeken om met haar het leven weer op te bouwen. Zij zegt dan: “Ik moet je iets vertellen”. Een stilte volgt en dan zegt ze: “Ik ben zwanger.” Dan zie je hem in close up. Hij zegt niets. Dat moment duurt oneindig. Je weet: ze kan niet zwanger zijn van hem, want hij zat het afgelopen jaar in de gevangenis. Dat weet hij ook. Je ziet nog steeds alleen het gezicht van Russell. En ik word als kijker meegezogen, want je verwacht: hij gaat schreeuwen, hij wordt boos, hij wordt gek. Op een gegeven moment krijgt hij tranen in zijn ogen en zegt: “Ik weet zeker dat je een te gekke moeder zal worden”. Russell en die vrouw omhelzen elkaar; allebei inmiddels in tranen. En hij is gewoon blij voor haar!

Zo vrij wil ik zijn.
Als je toch zó in het leven kunt staan… Dan snáp je het. Jíj bepaalt. Niet zij, niet haar keuze om er met een ander vandoor te gaan. Nee, jij gaat het omdraaien. Jij bepaalt. Honderd procent.

Het interview in Management Impact is prachtig. Op 7 juni spreekt hij op het Event Verdraaide Organisaties in Theater Maitland in Driebergen. 

lees het hele interview